The Bondi Treehouse

Co-Living

The Bondi Treehouse

Co-Living

TUDA Winner Badges-55 (1)

Located on a prominent corner site, The Bondi Treehouse acts as the new gateway to world famous Bondi Beach.

Consisting of 39 studio apartments plus retail spaces, it has been featured in a number of publications and is credited with spurring a movement towards high design quality ‘Next Generation Boarding Houses’. Despite its prominence, the Development Application was approved within 6 months of application by Waverley Council on the back of design quality and excellence.

The Bondi Treehouse employs best practice in environmentally sustainable design, including green facades, strategically located thermal mass and cross ventilation through open ‘breezeway’ corridors and extensive use of recycled materials such as 90-year-old timber sleepers and recycled bricks.

The material palette consists of off-form precast concrete, timber, metal screens and recycled brick walls to reference the surrounding inter-war flat building typology, as well as forming a robust response to its coastal location.

The concrete blade walls act as the bones of the structure, as well as providing an articulated representation of the studio apartment breakup, whilst the timber screens provide an attractive yet robust means of creating privacy to upper level units.

Photography by Tom Ferguson